Nieuws

Volgen op

Voorbeschouwing: IJsselmeervogels zoekt derde competitiezege op rij

IJsselmeervogels heeft na de misstap in de openingsronde bij Sparta Nijkerk (2-1) de wind weer in de zeilen. De ploeg van trainer Raymond Bronkhorst won op eigen veld met 3-1 van Sportlust ’46 (door onder meer een wereldgoal van Daan Boerlage) en bond dankzij twee late treffers met dezelfde cijfers SC Genemuiden aan de zegekar. Lukt het zaterdag tegen Excelsior ‘31 een nieuwe overwinning te boeken?

De overwinning in Genemuiden was te danken aan invallers Gregory Kuisch en Max van Hees, die respectievelijk in de 88e en de 92e minuut doel troffen. Maar ook de rol van MarouaneAfaker mag niet onderbelicht blijven; de tot rechtervleugelaanvaller omgevormde Afaker leverde tegen Sparta Nijkerk al een assist af, was tegen Sportlust ’46 verantwoordelijk voor een doelpunt en een assist en gaf zaterdag een puntgave voorzet waaruit Junior van der Velden de 0-1 kon aantekenen. Afaker onderstreepte zijn goede vorm afgelopen dinsdag in de bekerwedstrijd bij SteDoCo; in zijn vijftigste officiële wedstrijd in het shirt van IJsselmeervogels nam de aanvaller twee treffers voor zijn rekening. 

Marouane Afaker baalt hier na een gemiste kans, maar heeft dit seizoen ook al diverse keren kunnen juichen.

Doordat Excelsior ’31 in 2013-2014 degradeerde uit de Topklasse (destijds nog het hoogste amateurniveau) moeten we voor de laatste onderlinge ontmoeting tussen IJsselmeervogels en Excelsior ’31 ruim tien jaar terug in de tijd. Op 3 mei 2014 zegevierde IJsselmeervogels na een 2-0-achterstand met 2-4 op sportpark De Koerbelt in Rijssen (doelpunten namens IJsselmeervogels werden gemaakt door Nick Kuipers, Thomas Verheijdt, Nabil El Gourari en Jasmin Ramic) en daarmee nam de ploeg van trainer Frans Adelaar revanche voor de nederlaag uit de heenwedstrijd (0-1, op 30 november 2013). De laatste thuisoverwinning van de Vogels op Excelsior dateert van 17 maart 2012, toen mede dankzij doelpunten van Wilco Krimp, Jasmin Ramic (2), Geoffrey Verwey en Justin van Groen met 5-1 gewonnen werd.

Tweede viool

Na een jaartje in de Vierde Divisie te hebben gebivakkeerd, is Excelsior ’31 weer terug op Derdedivisieniveau. De ploeg uit Rijssen, begin deze eeuw nog vaste klant in de hoogste amateurklasse, speelt al jarenlang slechts de tweede viool. En vorig seizoen dus zelfs de derde. Maar in de Vierde Divisie D pakte het elftal van toenmalig trainer Jos van der Veen meteen de titel: de roodhemden wisten in dertig wedstrijden 68 punten te behalen en hielden daarmee ploegen als VV Scherpenzeel, Rohda Raalte en VVOG Harderwijk achter zich. Van der Veen, die vorig seizoen werd uitgeroepen tot amateurtrainer van het jaar in District oost, verkaste echter naar Rohda Raalte, dat via de nacompetitie promotie naar de Derde Divisie wist af te dwingen en zodoende ook in dit seizoen weer competitiegenoot is van Excelsior ’31.

Onder leiding van de nieuwe trainer Michel Steggink is Excelsior ’31 het seizoen 2024-2025 goed begonnen. Excelsior ging in haar enige uitwedstrijd tot nu toe bij TEC uit Tiel onderuit (3-1), maar won op eigen veld met 2-1 van Ajax (amateurs) en 2-0 van Eemdijk. Laatstgenoemde tegenstander fungeert ook dit seizoen weer als voorloper van IJsselmeervogels. Iedere ploeg die de Diekers treft, heeft een week later IJsselmeervogels op het menu.

Blijdschap na de overwinning in Hoornaar.

Zowel IJsselmeervogels als Excelsior ’31 kwam deze week nog in actie in de eerste kwalificatieronde van het KNVB-bekertoernooi. Waar IJsselmeervogels in Hoornaar won bij SteDoCo (2-3-overwinning) verloor Excelsior ’31 woensdag ruim in en tegen Gemert (4-0). De wedstrijden in de tweede kwalificatieronde worden gespeeld op dinsdag 24 september of woensdag 25 september; de eerste ronde van het hoofdtoernooi staat gepland op de laatste dagen van oktober (dinsdag 29 oktober, woensdag 30 oktober en donderdag 31 oktober).

IJsselmeervogels en Excelsior ’31 trappen hun onderlinge ontmoeting zaterdag om 15.00 uur af. Scheidsrechter Pascal Smeenk mag het duel leiden en wordt hierbij geassisteerd door de heren Chieljan Veen en Elwin de Jonge. We hopen uiteraard op uw support op de Westmaat, maar mocht u niet in de gelegenheid zijn de wedstrijd te bezoeken dan kunt u via Youtube de wedstrijd live volgen en via X zal ook uitgebreid verslag worden gedaan van de wedstrijd.

Entreekaartjes voor de wedstrijd zijn online al te koop via onze ticketshop.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Bart Bos
Foto’s: IJsselmeervogels Media

Terug

Deel via