Nieuws

Volgen op

Activiteiten en voortgang van de commissie verduurzaming

De Commissie Verduurzaming is nog steeds volop actief met het verduurzamen van het sportpark. Dit gaat dan met name om een transitie naar een meer duurzame en tegelijk ook meer efficiënte (lees waar mogelijk goedkopere) energiehuishouding. Het gaat dan om stroom, gas en water.

Ook voor IJsselmeervogels geldt dat het streven er is, zo veel als mogelijk, van het gas af te komen en zoveel als mogelijk om te zetten naar duurzame stroom (groen, wind en zon).

De eerste aanzet tot verduurzaming is gedaan via het leggen van zonnepanelen op de daken van clubhuis en aanpalende gebouwen. Er liggen sinds drie jaren 126 zonnepanelen welke inmiddels een opwekking hebben van ca 24000 kWh op jaarbasis. Hiervan wordt ca 22500 kWh voor eigen gebruik aangewend en behoeft dus niet te worden ingekocht via een energiebedrijf. Het resterende deel van de ca 1500 kWh wordt terug geleverd aan het energiebedrijf en daarvoor krijgt de club een vergoeding. Kortom ca 12 a 14 % van de te verbruiken stroom wordt thans via de zonnepanelen opgewekt.

Om een beter inzicht te verkrijgen omtrent het verbruik en de mogelijke acties tot besparingen en verduurzaming is een aantal tussenmeters geplaatst in onder andere het Clubhuis, Emily House en de Hoofdtribune. Deze zijn binnenkort operationeel en leveren dan de data om ons verbruik in brede zin (hoeveel, wanneer en waarvoor) te kunnen analyseren.

Verbruiken worden steeds beter zichtbaar en uitleesbaar via het dashboard. Het verbruik op de diverse plekken van het sportpark wordt inzichtelijk dankzij de tussenmeters, welke het verbruik voortdurend real time in beeld hebben. Om het bewustzijn binnen de club te verhogen is het dashboard ook zichtbaar op de tv-schermen in het clubhuis en het sponsorhome. Naast gas en elektra zijn we inmiddels ook gestart met het inventariseren van de mogelijkheden rond de verduurzaming en de besparingen van het waterbeheer.

De commissie verduurzaming bestaat uit: Bert Koelewijn (voorzitter), Evert Beekhuis, Ger-Jan van Loenen en Reinier van Valkenhoef.

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

19
okt
Ticketverkoop Eemdijk

Ticketverkoop Eemdijk
De Westmaat

7
juni
Zomertoernooi

Zomertoernooi
IJsselmeervogels

14
juni
Zomertoernooi

Zomertoernooi
IJsselmeervogels

21
juni
SALED IJsselmeercup 2025

SALED IJsselmeercup 2025
IJsselmeervogels

Alle evenementen