Marouane Afaker (7-2, '84)
Marouane Afaker (8-2, '87)

S. de Brito Roque

Oefenzege op HHC Hardenberg

Tegen een uitermate zwak voor de dag komend HHC Hardenberg heeft IJsselmeervogels uitgepakt met een 8-2 overwinning. Op een zonovergoten Westmaat had Marouane Afaker met drie goals en een assist een belangrijk aandeel in de overwinning. Thomas Beekman, Pascal Koelewijn (beiden met twee goals) en Jim Beers zorgden vanuit Vogels-perspectief voor de overige goals.

Zonder Jaimy Schaap, Bradley Martis, Deveron Fonville, Dennis Knuiman en Jeremy Helmer in de wedstrijdselectie had trainer Raymond Bronkhorst (net) niet de mogelijk om met twee compleet verschillende sets aan veldspelers een helft te spelen tegen de Tweededivisionist uit Hardenberg. Het maakte dat Jim Beers en Aleksandar Bjelica 60 minuten spelen en Marouane Afaker en Justin Ruizendaal 75.

De Vogels gingen voortvarend van start en openden na 12 minuten de score. Azzeddine Dkidak lepelde de bal over de defensie en Thomas Beekman schoot met een fraaie volley de bal in het dak van het doel. Even later schoot Daan Boerlage de bal nog op de lat, maar was het kort daarna Thijmen de Lange die gelijk maakte. Een steekbal vanaf het middenveld had alle schijn van buitenspel maar mocht toch door, waarna De Lange de bal koeltjes binnen schoof achter Kaarsgaren.

Na een ruim halfuur waren de Vogels weer aan zet. Een lage steekbal van achteruit, van de voet van Daan Boerlage, bereikte Thomas Beekman. De aanvallende middenvelder drukte af en schoot zo zijn tweede goal van de middag binnen. Beekman was kort daarvoor ook al dichtbij maar miste toen het doel.

Vier minuten later was het opnieuw raak. Gerwin van de Groep stoomde op aan de rechterkant en zijn voorzet eindigde bij Marouane Afaker. De frêle aanvaller schoot de bal gedecideerd binnen waardoor de marge twee goals werd: 3-1. Opnieuw vier minuten later was het opnieuw Van de Groep die aan de basis van een Vogelstreffer stond. Ditmaal koos de Spakenburger voor een lage variant van een voorzet en zorgde Jim Beers voor de knappe tip-in: 4-1. Het was ook de ruststand.

ijshhc beers

Het duurde uiteindelijk een ruim kwartier na de start van de tweede helft voordat het fictieve scorebord opnieuw in werking moest worden gesteld. Je zou bijna ongeduldig worden na al dat doelpuntengeweld in de eerste helft, maar het was het wachten waard. Een aanval over vele schijven resulteerde in een afstandsschot uit de tweede lijn. Waar de HHC-keeper nog kon pareren, wierp hij de bal wel in de voeten van Jim Beers. De Volendamse aanvaller was niet zelfzuchtig en schonk de goal aan de beter gepositioneerde Pascal Koelewijn, die vervolgens in het lege doel kon binnentikken. Een teamgoal waar de staf van IJsselmeervogels allicht het gelukkigst van werd.

Vijf minuten later was Koelewijn opnieuw het eindstation. Bastian van Diermen stak Marouane Afaker op randje buitenspel weg en die bediende op zijn beurt, opnieuw op randje buitenspel, Pascal Koelewijn. De voormalige Vitessenaar kon ook in dit geval eenvoudig binnentikken.

Na 81 minuten spelen zorgde Jip Kemna vervolgens voor misschien wel de fraaiste treffer van de middag. De aanvaller van de oranjehemden had doelman Kaarsgaren al vaker ietwat te ver voor zijn goal gespot en probeerde het na overname van het balbezit vanaf zo'n 10 meter over de middenlijn. Het afstandsschot vloog over Kaarsgaren, maar onder de lat binnen wat een vroege tweede eretreffer voor de Hardenbergers betekende: 6-2.

Marouane Afaker zorgde echter met twee goals voor het slotakkoord. De dribbelaar toonde zijn pure klasse door eerst 1-op-1 zijn directe tegenstander te verschalken en vervolgens ook voor de HHC goalie het hoofd koel te houden. Drie minuten later was het andermaal raak. Een aanval over links via Pascal Koelewijn leek bestemd voor Max van Hees. De aanvaller kon net niet bij de lage voorzet, waardoor de bal pardoes bij Afaker terecht kwam. Die pakte dit cadeautje en daarmee zijn derde goal van de middag maar al te graag uit.

Zo eindigde het duel in 8-2 en zit het gevaar gelijk in het zoeken van superlatieven bij deze klinkende overwinning. Het spel was goed, er beginnen zich spelpatronen af te tekenen, de goals waren fraai, maar uiteindelijk hebben de goede voorbereidingen van de afgelopen jaren ook het nodige zand in de ogen doen strooien. Dinsdag een nieuwe test tegen de profs van Telstar die dit jaar kiezen voor een voorbereiding tegen diverse amateurclubs. Dit duel vangt aan om 20.00 uur. Tot dan!

Verslag: IJsselmeervogels Media - Stephan Nagel
Fotografie: Orangepictures - Edwin J.H. de Vries