G. Stegeman
Assistent-scheidrechter:
M. Fieret, D.B. Vloedgraven

Kans op kans, slechts kleine zege

IJsselmeervogels staat sinds donderdagavond in ieder geval voor even naast koploper Eemdijk. De rooien wonnen de vanwege de aanstaande Volendamse kermis met twee dagen vervroegde uitwedstrijd bij RKAV Volendam met 1-2.

IJsselmeervogels reisde vol vertrouwen af naar het vissersdorp ten westen van het Markermeer. De Vogels leden na de ietwat fortuinlijke overwinning op Sparta Nijkerk (3-2) dan wel een gevoelige nederlaag bij Staphorst (1-0), maar herpakken zich afgelopen zaterdag uitstekend in de thuiswedstrijd tegen VVSB (4-1). RKAV Volendam, dat onder leiding staat van voormalig IJsselmeervogels-trainer Berry Smit was deze competitiejaargang niet bijster goed begonnen. De nummer veertien van het afgelopen seizoen pakte in eigen huis weliswaar een punt tegen het hoog aangeschreven DVS '33 (1-1), maar het ging ten onder bij zowel Harkemase Boys (2-1) als Eemdijk (3-1) en stond derhalve pas op één punt. Er was op voorhand dan ook geen discussie over mogelijk welk team deze donderdagavondwedstrijd in ging als favoriet.

Andermaal de achterstand

Trainer Gert Jan Karsten had ten opzichte van die laatste wedstrijd Junior van der Velden, Jordy Ruizendaal en Kaj Ramsteijn aan de kant gelaten - Van der Velden en Ruizendaal begonnen nu op de bank; Ramsteijn is lichtgeblesseerd - en de weer herstelde Daniël van Son, Basil Camara en Jesse Schuurman in zijn basiself opgenomen. Vooral de aanwezigheid van Schuurman viel op; de oud-speler van Vitesse, Roda JC en De Graafschap behoort pas sinds vorige week tot de A-selectie van de meest succesvolle amateurclub.

De wedstrijd kende een valse start vanuit het gezichtspunt van IJsselmeervogels bekeken. Er was nog geen tweeënhalve minuut gespeeld of Roy Tol verscheen na een steekbal dwars door de defensie heen al alleen voor Jaimy Schaap. Tol speelde 'm opzij op naamgenoot Lennart Tol (geen familie) en die tekende voor 1-0. Waar IJsselmeervogels in voorgaande wedstrijden na een achterstand even tijd nodig had om te herstellen, kreeg de ploeg nu snel de kans op 1-1; Dennis Knuiman stuitte in de zesde minuut op Volendam-goalie Dion Vlak (vorig seizoen nog keeper bij Spakenburg).

Kans op kans voor de Rooien

Het spel van de bezoekers was niet groots, maar mogelijkheden bleven er wel komen. Schuurman vuurde van achttien meter voorlangs en na Robin Eindhoven liet zich na een prachtige hakbal van Knuiman de kaas van het brood eten door doelman Vlak. Drie minuten later was het wel gelijk. Na een hoge vrije trap van Van Son vanaf de middenlijn waren de meeste ogen gericht op de boomlange Basil Camara, die Dion Vlak verraste: 1-1.

Na een half uur spelen volgde dé kans op 1-2, maar Thomas Beekman kreeg de bal niet in de korte hoek door ditmaal wel goed ingrijpen van Vlak. Verder kwamen de Vogels voor rust niet.

Afaker kopt Vogels op voorsprong

De tweede helft begon met één wissel aan de kant van IJsselmeervogels: Marouane Afaker kwam erin voor Robin Eindhoven. Afaker was als invaller trefzeker tegen Sparta Nijkerk (twee keer) en VVSB en had nu slechts zesenhalve minuut nodig om zijn vierde seizienstreffer aan te tekenen. Een corner van Van Son promoveerde de toch niet al te grote aanvaller met het hoofd tot doelpunt: 1-2.

Nadat Volendam zich na een uur weer eens meldde in de vijandelijke zestien - Jaimy Schaap lag dwars na een inzet van Lennart Tol - kreeg IJsselmeervogels kans op kans de voorsprong uit te breiden. Van Son mikte na een mooie combinatie met Afaker net te hoog en Afaker zag eerst een inzet geblokt worden en slaagde er daarna niet in een iets te diepe breedtepass van Knuiman tegen het net te glijden.

Bal Knuiman op de lat

Volendam wilde gezien de aanvallende wissels risico's nemen om de gelijkmaker te forceren, maar mocht van geluk spreken dat de achterstand beperkt bleef. De 1-3 was ook in het slotkwartier dichterbij dan de 2-2. In de 78e minuut spatte een uithaal van Knuiman uiteen op de lat en een minuut later raakte Afaker de bal in kansrijke positie niet goed, waardoor Vlak kon oprapen.

Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd ontsnapte IJsselmeervogels nog - Basil Camara haalde een inzet van Daan Steur uit de doelmond en Stan Veerman kopte na de daaropvolgende corner naast - maar de meer dan verdiende overwinning kwam er wel. Tot vreugde van het meegereisde publiek.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Bart Bos