S. Dröge
Assistent-scheidrechter:
J. Adu Boahen, S. Nusselder

Vogels krijgen in Haaksbergen deksel op de neus

IJsselmeervogels heeft de eerste periode afgesloten als de nummer twee van de ranglijst. De ploeg van trainer Gert Jan Karsten verloor zaterdagavond bij HSC '21 met 2-1. Omdat concurrent Harkemase Boys eerder op de dag met 3-1 had gewonnen van DOVO gaat deze 'papieren titel' naar de Friezen. Enige troost: Karsten heeft eerder al aangegeven deze 'prijs' liever niet te winnen, omdat deze periodekampioen aan het einde van de competitie geregeld naast het kampioenschap grijpt.

Doordat IJsselmeervogels voor haar twaalfde wedstrijd van het seizoen een uitwedstrijd moest spelen bij de voormalige zondagamateurs uit Haaksbergen, wisten de rooien dat zij op voorhand zouden weten wat ze moesten doen voor het binnenhalen van de periodetitel. Harkemase Boys had aan het begin van de dag hetzelfde puntenaantal, maar een beter doelsaldo (+14 tegenover +12). Harkema had zelfs een cameraman naar Haaksbergen gestuurd om de eigen aanhang live mee te laten kijken naar HSC '21 - IJsselmeervogels.

hscijs1

De (online) toeschouwers zagen dat het spel van kiet af aan op en neer ging. HSC, dat IJsselmeervogels in 1999 van de algehele amateurtitel afhield, zocht direct de aanval, maar meer dan twee corners leverde dat niet op. IJsselmeervogels, dat begon met het spitsenkoppel Dennis Knuiman - Marouane Afaker en Thomas Beekman 'op 10' had staan, kreeg via Afaker de eerste schietkans, maar zijn inzet werd geblokt. Een minuut later haalde Wessel Boer een vervaarlijke voorzet van Arantis Roep uit de doelmond weg. Beekman dacht in de twaalfde minuut aanvankelijk Afaker en later zichzelf op het scorebord te kunnen zetten, maar HSC-verdediger Michael Wensing haalde de angel uit de aanval. In de zeventiende minuut was het toch 0-1. Afaker werd door Jim Hulleman diepgestuurd en liet uit een moeilijke hoek HSC-goalie Bob Peterman kansloos.

HSC was even aangeslagen, maar drukte halverwege het eerste bedrijf haar neus weer tegen het venster. Een schot van Yannik de Vries werd echter geblokt door Jesse Schuurman. Een paar minuten later kreeg Afaker in een tegenstoot dé kans op 0-2, maar Peterman redde. Zo'n vijf minuten voor rust wist Afaker een fraaie actie van Beekman niet te bekronen. In de 42e minuut kreeg HSC een dubbele kans, maar zowel Roep als Jules Stokkers vond de vuisten van Jaimy Schaap.

Na rust moest IJsselmeervogels weer in z'n achteruit. Cenk Uguz schoot maar net voorlangs. Na een uur had Uguz wel succes. André Morgan (spelend met masker) legde Stef Ottink neer binnen het strafschopgebied en de nummer 10 van HSC was feilloos vanaf de stip: 1-1. De gelijkmaker was overigens niet geheel onverdiend.

Na de dubbele wissel (Junior van der Velden en Robin Eindhoven voor Morgan en Beekman) ging IJsselmeervogels 3-5-2 spelen. De bezoekers kregen iets meer grip op de wedstrijd en kregen ook direct een nieuwe mogelijkheid, naar Afaker zocht het doel te hoog. De intenties van de gasten waren in ieder geval duidelijk, maar de doortastendheid ontbrak. Tien minuten voor tijd kopte Basil Camara over. Vanaf de wissel Bosz-Afaker werd Camara ook daadwerkelijk naar de aanval gestuurd, maar echt gevaarlijk werden de rooien niet meer.

In de derde minuut van de blessuretijd was er nog even sprake van opwinding. Na een blessure bij HSC schoot de thuisploeg de bal uit. Bradley Martis wilde de bal teruggeven aan de keeper, maar die had nog de grootst mogelijke moeite om de bal onder de lat vandaan te tikken. Onsportief, vond HSC, en een opstootje was het gevolg.

In de 95e minuut viel alsnog de beslissing. Zeki Erkilinc verschalkte Schaap bij een counter. Hierdoor verloor IJsselmeervogels met 2-1.

Bekijk hier de nabeschouwing met Gert Jan Karsten en abonneer op ons kanaal om niets te missen.

Tekst: IJsselmeervogels Media / Bart Bos